Cluj - Napoca | 0741.181.185


Filmare aeriana cu drona, Piata Avram Iancu din ClujPana la jumatatea secolului XIX, in locatia actuala a Pietei Avram Iancu se desfasurau diferite activitati, de la targ de animale si lemne la camp de instructie pentru soldati sau pur si simplu pasune pentru animale. Dupa jumatatea secolului al XIX-lea in zona pietei s-a initiat un proiect pentru a construi in aceasta zona doua piete, acest proiect facand parte din extinderea civica a orasului. In sud s-a cosntruit Piata Stefan cel Mare iar in nord Piata Avram Iancu, care este a doua piata ca si marime din Cluj, dupa Piata Unirii.

Piata Avram Iancu aflata in jurul Catedralei Ortodoxe, a purtat de-a lungul timpului diferite nume, incepand cu numele de Bocskay, dupa fostul principe al Transilvaniei, Stefan Bocskay. Din 1923 si pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a purtat numele de Cuza Voda, pana cand autoritatile au numit-o Hitler, iar mai apoi Malinovski, dupa numele unui maresal sovietic. Mai tarziu comunistii au numit-o Piata Victoriei si a purtat acest nume pana in anul 1993 atunci cand a fost numita Piata Avram Iancu.

In Piata Avram Iancu se afla unul dintre cele mai importante edificii religioase din municipiul Cluj, Catedrala Ortodoxa care poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului". Catedrala Ortodoxa din Cluj a fost ridicata imediat dupa unirea Transilvaniei cu Romania, in perioada anilor 1920-1930. Piatra de temelie a catedralei a fost pusa pe 7 septembrie 1923, printul mostenitor Carol al Romaniei si primul ministru Ion I. C. Bratianu au participat atunci la festivitate.

Din anul 1973 lacasul cult a devenit catedrala arhiepiscopala, odata cu ridicarea scaunului eparhial. Edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, inca din anul 2006. Cel mai greu dintre cele patru clopote cu care a fost inzestrata catedrala cantareste aproape 2 tone. La subsolul edificiului a fost construita o cripta unde au fost inmormantati ulterior episcopul Nicolae Ivan, arhiepiscopul Teofil Herineanu si mitropolitul Bartolomeu Anania. Catedrala Ortodoxa din Cluj este a treia catedrala ca si inaltime din Romania fiind clasata ca si monument istoric.

Statuia lui Avram Iancu este amplasata pe locul unui fost monument al eroilor sovietici in Piata Avram Iancu in fata catedralei. Statuia a fost realizata din bronz de catre sculptorul Ilie Berindei in anul 1993, la initiativa fostului primar, Gheorghe Funar.

Nu putea lipsi din portofoliul nostru un montaj de secvente filmate cu drona din acesta locatie cu un istoric puternic pentru Romania, dar in special pentru Transilvania. Desi vremea a fost una superba, vantul ne-a dat cateva batati de cap, insa cu experienta acumulata pana in prezent, dar si performantele dronei din dotare ne-a ajutat ca in final totul sa iasa asa cum ne-am dorit.

Vizionare placuta !


Filmare aeriana cu drona Piata Avram Iancu, Cluj
Canal Youtube Aerial View

Pagina Facebook Aerial View

Fotografia poate fi descrisa ca o arta, un hobby sau profesie, noi imbinam toate cele trei pentru un rezultat extraordinar.