Cluj - Napoca | 0741.181.185


Parcul Cetatuia Cluj, de la fortificatie cu ziduri la filmare cu drona !Parcul Cetatuia Cluj, situat in cartierul Gruia al orasului Cluj ne-a captat atentia datorita privelistii extraordinare pe care ne-o ofera asupra orasului Cluj pentru a filma cateva secvente in vederea realizarii unui clip video. Inainte sa ajungem la clipul efectuat cu drona, mergem putin inapoi pentru a afla mai multe amanunte despre istoria Parcului Cetatuia din Cluj.

Cetatuia a fost o fortificatie cu ziduri in forma de stea fiind construita pe parcursul a 20 de ani, intre anii 1715 si 1735 conform planurilor lui Giovanni Murado Visconti, arhitect militar. Giovani Visconti a conceput proiectul cetatii in anul 1712, proiectul sau fiind aprobat anul urmator in luna februarie de catre Consiliul de Razboi de la Viena.

Constructia a fost intrerupta chiar la inceput, iar motivul cel mai probabil care a cauzat intreruperea lucrarilor a fost decesul arhitectului Giovanni Murado Visconti in anul 1717. Lucrarea a reinceput la inceputul anilor 1720.

Fortificatia continea diferite cladiri administrative, un depozit de armament, o garnizoana si era prevazuta cu bastioane. Constructia a fost ridicata avand ca scop principal asigurarea controlului orasului dupa trecerea Transilvaniei sub stapanirea austriaca, dar nu numai, in perioada revolutiei de la 1848, Cetatuia a fost folosita si ca si inchisoare.

Sasul Stephan Ludwig Roth, principalul erou al revolutiei din 1848 a fost inchis in Cetatuie si acuzat de inainta tradare, fiind executat pe data de 11 mai 1849 la poarta din nord a Cetatuiei. Din vechea cetatuie a mai ramas doar o parte din ziduri, portile de acces din sud-est si nord si patru cladiri.

In anii 1969 si 1970 pe partea sudica a Cetatii s-a construit Hotelul Belvedere, iar la jumatatea anilor '90 s-a construit o cruce din fier, pentru a o inlocui pe cea distrusa de comunisti in ani 1950. Datorita constructiei Hotelului, cladirile din partea sudica au fost demolate.

Revenind in prezent, datorita unei zone pline de istorie dar si din cauza unei privelisti frumoase pe care o ofera Cetatuia, am ales sa facem un mic clip video a zonei, dar in care sa integram si privelistea orasului de la o inaltime de aproximativ 60 de metri deasupra Parcului Cetatuia. Speram sa va placa. Vizionare placuta !

Pe pagina de Facebook va tinem la curent cu toate activitatile noastre: Aerial View Facebook, in timp ce pe canalul de Youtube puteti urmari toate clipurile video efectuate cu drona de la inceput si pana in prezent: Aerial View Youtube
Social media